Laboratorieundersøgelser

Laboratorieundersøgelser

På Frederiksberg dyreklinik & Spa har vi et veludstyret laboratorium. Vores tests kan opdeles i sundhedsfremmende tests og tests der kan diagnosticere sygdomme.

Vi har over 400 forskellige tests, vi kan bruge i vores daglige arbejde. Nogle tests benyttes til mere almindelige sygdomme, mens andre tests benyttes, hvis dit kæledyr står med en mere sjælden sygdom. Alle tests vurderes af en dyrlæge der er uddannet til at diagnosticere den sygdom, det drejer sig om.

Nedenfor beskriver vi kort, de tests som flest dyr og ejere stifter bekendtskab med. Du kan også læse den forventede svartid for de enkelte tests. Som hovedregel, får du altid svar, mens du er i klinikken hos os. Hvis testen tager længere tid at behandle, ringer vi dig altid op, så snart testen er færdig. Tests for parasitter og bakterier tager som hovedregel altid længere tid at få svar på, da parasitter og bakterier er levende organismer, som tager tid at påvise. Når din kæledyrs prøve skal sendes til et eksternt specialist-laboratorium, har vi ofte kortere svartid end andre dyreklinikker – dette fordi vi selv sørger for leveringen direkte til laboratoriet.

Undersøgelser

Svartid

Schirmers tåretest af øjet
Denne test benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har for lidt tåreflåd og dermed tørre øjne.
Straks
Flourescin farvning af øjet
Denne test benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har et hornhindesår.
Straks
Øresvab – Øremider og/eller Malazessia svamp i øret
Denne test benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har øremider eller Malazessia svampe i øret. Øresvabet behandles og vurderes under et mikroskop.
10 min
Dybt hudskrab – Skabmider eller hårsækkemider
Dette dybe hudskrab benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har skabmider eller hårsækkemider. Hudskrabet behandles og vurderes under et mikroskop.
10 min
Basis Organprofil / Præ-operativ Blodprofil ©
Vores anbefaling til dig: Vi anbefaler at alle hunde og katte får undersøgt deres organer, bl.a. deres blodsukker, blodprocent, nyre- og leverfunktion vha. en blodprøve inden narkose. Bemærk at du hos os ikke skal betale for blodprøveudtagning, hvis du vælger at få lavet en organprofil før en narkose.
Indeholder 6 organværdier: ALP, ALT, BUN, CRE, GLU, TP
20 min
Udvidet Organprofil / Udvidet Blodprofil ©
Vores udvidede blodprofil laver en mere specifik undersøgelse af hunden eller kattens organer og er en opgradering af vores basis organprofil.
Indeholder 14 organværdier: ALB, ALP, ALT, AMY, BUN, CA, CRE, GLOB, GLU, K+, NA+, PHOS, TBIL, TP
20 min
Nyre Blodprofil Plus ©
Vores Nyre blodprofil Plus benyttes til hunde og katte med nyreproblemer.
Vores anbefaling til dig: Blodprofilen kan styrke ejerens kontrol med hundens eller kattens nyresygdom, så kæledyret får det længste liv, med en høj livskvalitet.
Indeholder 10 organværdier: ALB, BUN, CA, CL, CRE, GLU, K, NA, PHOS, tCO2
20 min
Skjoldbruskkirtel T4 Blodprofil Plus ©
Vores Skjoldbruskkirtel blodprofil Plus benyttes til katte med sygdom i skjoldbruskkirtlen.
Vores anbefaling til dig: Blodprofilen kan styrke ejerens kontrol med kattens forhøjede stofskifte, så katten får det længste liv, med en høj livskvalitet.
Indeholder 2 organværdier: T4, CHOL
20 min
Lever Blodprofil Plus ©
Vores Lever blodprofil Plus benyttes til hunde og katte med leverproblemer.
Vores anbefaling til dig: Blodprofilen kan styrke ejerens kontrol med hundens eller kattens leversygdom, så kæledyret får det længste liv, med en høj livskvalitet.
Indeholder 8 organværdier: ALB, ALP, ALT, BA, BUN, CHOL, GGT, TBIL
20 min
Hæmogram Stor Blodprofil
Vores Hæmogram blodprofil er en stor screeningsprofil, der giver et komplet billede af kroppens røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader. Denne blodtest kan bruges til at påvise sygdomsmæssige tilstande i kroppen, som f.eks. akut  og kronisk infektion, blodmangel (anæmi), blodkræft (leukæmi) og blødningsforstyrrelser. Hvis der er tegn på infektionssygdom, klassificeres sygdommens varighed og type, ligesom vi laver en såkaldt anæmi-klassifikation, hvis der er tegn på blodmangel.
2-24 timer
Hjertesygdom – ProBNP blodtest
ProBNP er en ny blodtest, der kan måle hvor meget stress der er på dit dyrs hjerte.
Vores anbefaling til dig: Vi anbefaler ProBNP til kæledyr der har forøget risiko for at udvikle en hjertesygdom som dyrlægen ikke kan høre ved den årlige sundhedsundersøgelse. Det drejer sig om alle racekatte og blandinger af racekatte, der har forøget risiko for at udvikle hjertesygdommen HCM (Hypertrofisk CardioMyopati / Fortykket hjerte), samt senior hunde af store og gigant hunderacer, der har en forøget risiko for at udvikle sygdommen DCM (Dilateret CardioMyopati / Slapt hjerte).
24-36 timer
Hjerteorm – Angiodetect snap blodtest
Denne test tilbyder vi ikke på Frederiksberg Dyreklinik & Spa, idet vi synes at testen er for usikker. Testen kan kun påvise hjerteorm hos hund, og da vi ser lige så mange lungeorm hos hund, så anbefaler vi Baermann afføringstest, der kan påvise begge parasitter.
Anbefales ikke
Basis Urinprofil
Vores basis urinprofil kan vurdere urinens farve, koncentration og mikro indholdsstoffer.
Indeholder makroskopisk vurdering og 9 værdier: VF, GLU, BIL, KET, HÆM, PH, PRO, URO, NIT
10 min
Udvidet Urinprofil
Vores udvidede urinprofil kan vurdere urinens farve, koncentration, mikro indholdsstoffer og mikroskopiske elementer som f.eks. krystaller, blæreceller, prostataceller, hvide blodlegemer, røde blodlegemer m.v. Den udvidede urinprofil benyttes især ved urinvejsproblemer, såsom urinvejsinfektion, sygdom i prostata o.lign.
Indeholder makroskopisk vurdering, mikroskopisk vurdering og 9 værdier: VF, GLU, BIL, KET, HÆM, PH, PRO, URO, NIT
20 min
Hjerteorm / lungeorm – Baermann afføringsprøver
Baermann afføringsprøver benyttes til at påvise hjerteorm eller lungeorm hos hund.
Vores anbefaling til dig: Hvis din hund færdes i risikoområder, hvor der er stor risiko for at blive smittet med de livsfarlige hjerteorm eller lungeorm, som f.eks. Bernstorffsparken eller i naturen nord for København, så anbefaler vi 3 årlige undersøgelser for hhjerteorm og lungeorm. Samme anbefalinger gælder, hvis din hund tidligere har været smittet med en af disse parasitter.
Sådan afleverer du prøverne: Du skal aflevere 3 afføringsprøver, for at få den største sikkerhed for et rigtigt resultat. Afføringsprøverne skal indsamles 3 dage i træk. Du skal indsamle hundens morgenafføring – undgå dog skidt, som sand og blade i prøverne, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Alle 3 prøver skal opbevares i køleskabet eller ved stuetemperatur indtil de afleveres på klinikken. Afføringsprøverne skal afleveres senest kl. 9.30 på klinikken, mandag til torsdag. Fredag modtages ingen Baermann prøver.
24-36 timer
Tarmparasitter – Giardia / Cryptosporidium afføringsprøve
Denne afførinsgprøve benyttes til at påvise de usynlige stadier af tarmparasitterne Giardia og Cryptosporidium hos hund og kat. Giardia og Cryptosporidium giver skiftende afføring med diarre. Sygdommen ses hyppigst hos hvalpe og killinger under 1 år, mens voksne dyr ofte er symptomløse smittebærere.
Vores anbefaling til dig: Der er påvist mange tilfælde af Giardis på Frederiksberg og indre København. Vi anbefaler derfor altid denne test, til hvalpe og killinger med skiftende afføring og/eller vedvarende diarre.
Sådan afleverer du prøven: Du skal aflevere 1 afføringsprøve. Du skal indsamle hundens morgenafføring – undgå dog skidt, som sand og blade i prøven, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Prøven skal opbevares i køleskabet indtil den afleveres på klinikken. Afføringsprøven kan afleveres inden kl. 9.30 på klinikken, mandag til fredag.
1-2 timer
Tarmparasitter – Flotation afføringsprøve
Flotation afføringsprøver benyttes til at påvise synlige og usynlige stadier af tarmparasitter hos hund og kat, f.eks. spolorm, hageorm, bændelorm, piskeorm m.v.
Sådan afleverer du prøverne: Du skal aflevere 3 afføringsprøve. Du skal indsamle hundens morgenafføring 3 dage i træk – undgå dog skidt, som sand og blade i prøven, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Prøven skal opbevares i køleskabet indtil den afleveres på klinikken. Afføringsprøven kan afleveres inden kl. 9.30 på klinikken, mandag til torsdag. Fredag modtages ingen Flotations prøver.
24-36 timer
Øresvab – podning, dyrkning og resistensbestemmelse
Øresvab, dvs. podning af øret, med en efterfølgende dyrkning af bakterier og svampe, samt resistensbestemmelse, hvor det vurderes om organismerne er blevet resistente overfor de øredråber, der hidtil er blevet brugt.
Vores anbefaling til dig: Vi møder til stadighed ørepatienter, hvor almindelige øredråber ikke længere har effekt. Vi anbefaler da altid en podning af øret, for at undgå længerevarende, kroniske, smertefulde øreproblemer hos kæledyret. Podning anbefales hos alle dyr, hvor almindelige øredråber ikke kan nedkæmpe øresygdommen indenfor 14 dage.
4-7 dage
Hudbiopsier i forbindelse med hudsygdomme
En hudbiopsi er en dyb vævsprøve, der stammer fra huden. En hudbiopsi tages, fordi man vil undersøge hudens mikroskopiske sammensætning. En hudbiopsi tages, fordi man vil undersøge hvilken type hudlidelse ens kæledyr står med. Det er ikke alle hudlidelser der kan diagnosticeres vha. en hudbiopsi, idet visse betændelsestilstande kan ødelægge huden så meget, så en diagnose bliver besværliggjort. Vi udtager altid 3-5 hudbiopsier, da dette kræves, for at få et sikkert indblik i kæledyrets hudproblem. Alle hudbiopsier undersøges af et specialist laboratorium, der er specialiseret i undersøgelsen af hudbiopsier hos kæledyr.
5-7 dage
Biopsier af kræftknuder
En biopsi er en vævsprøve, der kan stamme fra alle typer af væv i kroppen. En biopsi tages, fordi man vil undersøge et bestemt vævs mikroskopiske sammensætning.Når en kræftknude fjernes, kan man indsende dele af kræftknuden (en biopsi), fordi man ønsker at vide, om kræftknuden er ondartet eller godartet. Man ønsker at få at vide, hvilken type kræft det drejer sig om, samt hvad fremtidsprognosen er ved denne form for kræft. Vi anbefaler altid at en kræftknude undersøges af et specialist laboratorium, der er specialiseret i undersøgelsen af kræft hos kæledyr. Undtagelser kan være fedtknuder (lipomer), grødsvulster (atheromer), samt vorter (papillomer) som vi med stor sikkerhed kan diagnosticere direkte på vores klinik.
5-7 dage
Dyrkning for ringorm på huden
Denne form for dyrkning foretages på et specielt medie til svampevækst. Ringorm kan typisk diagnosticeres efter 10-12 dage.
10-12 dage

Vi laver også mange andre typer tests.

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker du at bestille tid, så ring på 70 25 90 08 eller bestil online. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.

Find os

Frederiksberg Dyreklinik & Spa
Nordre Fasanvej 74
2000 Frederiksberg
Tlf: 70 25 90 08

 Åbningstider

Mandag 8.00-18.00
Tirsdag - Torsdag 8.00 - 17.00
Fredag 8.00 - 15.00

AKUTTIDER EFTER TLF-AFTALE

CVR nummer: 33167652

GRATIS PARKERING

2 timers gratis parkering foran klinikken.