Kapsel Endoskopi

Mini-digitalkamera – en ny form for tarmundersøgelse

På Frederiksberg Dyreklinik, kan vi tilbyde vores patienter kapsel-endoskopi – en af med nyeste teknologier på verdensplan. Kapsel-endoskopi er en kikkert-undersøgelse, der ikke giver gener for din hund og som kan anvendes til undersøgelse af hele mave-/tarmkanalen. Kapsel-endoskopi er et alternativ til en almindelig kikkertundersøgelse, hvor hunden skal bedøves.

Kapselendoskopi hos hunde

 

Foto: Mini-digitalkamera til kapsel-endoskopi. Kapsel-endoskopi kan f.eks. bruges som en udvidet undersøgelse, hvis andre undersøgelser ikke kan give fyldestgørende svar.

Kapsel-endoskopi er nemt, hurtigt og uden gener

Kapsel-endoskopi er populært, da det ikke giver nogle gener for din hund. Din hund skal således ikke bedøves for at få undersøgt sin mave-/tarmkanal og kan være hjemme, sammen med dig, mens undersøgelsen foregår. Kapslen har nemlig et indbygget 360-graders kamera, en lille lyskilde og sit eget batteri.

Din hund skal sluge video-kapslen på vores klinik, hvorefter kapslen automatisk vandrer ned igennem mavesækken og videre ud i tarmen vha. tarmens normale bevægelser. Når kapslen senere udskilles med afføringen, samler du den op og afleverer den på vores klinik. Vi vil herefter modtage kapslen, klargøre den og sende den til et godkendt laboratorium, hvor specialister så vil gennemgå de indsamlede billeder og beskrive eventuelle unormale tilstande. Herefter vil vores dyrlæge gennemgå de specifikke fund sammen med dig, så der kan lægges en plan for en videre behandling.

 

Hvordan foregår en traditionel kikkertundersøgelse af mave-/tarmsystemet?

Sygdomme i tyndtarmen kan være vanskelige at undersøge med det almindelige udstyr, som dyrlæger hidtil har haft adgang til.

En kikkertundersøgelse kaldes også en “Skopi”.

En gastroskopi, kaldes også en “Øvre endoskopi”. Her indfører man en bøjelig kikkert via svælget og spiserøret, for at kikke på mavesækken indefra. Kikkerten er dog kun så lang, så den normalt kun kan nå ned til midt i tolvfingertarmen.

En coloskopi, kaldes også en “Nedre endoskopi “. Her indfører man en bøjelig kikkert via endetarmsåbningen, for at kikke på tyktarmen indefra. Kikkerten er dog kun så lang, så den normalt kun kan nå få cm ind i tyndtarmen.

Ved en almindelig kikkertundersøgelse vil der således typisk være en stor del af tyndtarmen som ikke kan blive filmet og undersøgt. Da der findes mange sygdomme der findes i tyndtarmen, er dette selvfølgeligt uheldigt. Tyndtarmen er den del af tarmen hvor næringen optages, og det er derfor rigtigt vigtigt at få undersøgt tyndtarmen, hvis din hund f.eks. har problemer med kronisk diarre og vægttab, pga. en manglende evne til at optage næring.

 

Er kapsel-endoskopi noget for min hund?

Kapsel-endoskopi anbefales aldrig som den første undersøgelse ved problemer i mave-/tarmkanalen. Der skal altid laves en almindelig undersøgelse af dyret først, ligesom vores dyrlæge først ønsker at udelukke almindelige problemer, før en kapsel-endoskopi igangsættes. Samtalen med ejer er utroligt vigtig, så dyrlægen vil stille dig en masse spørgsmål, hvis din hund lider af kronisk opkast, diarre og/eller vægttab.

Det er typisk at der først skal tages en eller flere blodprøver. Der skal også afleveres en afføringsprøve, hvor vi bl.a. tester for sygdomsfremkaldende parasitter, virus og bakterier. I visse tilfælde kan det blive nødvendigt at foretage en evt. ultralydsscanning af bughulen.

Hvis der på basis af disse undersøgelser er mistanke om en tilstand, der kun kan afsløres ved at se mave-/tarmkanalen indefra, dvs. at kigge på selve slimhinden, anbefaler vi en kapsel-endoskopi.

Kapsel-endoskopi kan f.eks. afsløre:

  • Mavesår eller blødninger fra mave-/tarmkanalen.
  • Mistanke om kronisk tyktarmbetændelse.
  • Mistanke om kronisk tyndtarmsbetændelse eller tyktarmsbetændelse pga. allergier eller foderintolerance.
  • Forsnævringer sfa. knuder eller polypper der stikker ud af tarmslimhinden.

Du kan selvfølgelig altid bede din egen dyrlæge om at henvise til os, hvorefter vi vil sende resultatet af undersøgelsen direkte til din egen dyrlæge. Din egen dyrlæge vil da selv kunne lægge en videre behandlingsplan, sammen med dig.

Hvad kan en kapsel-endoskopi ikke afsløre?

Kapsel-endoskopi kan ikke afsløre tilstande der sidder gemt inde i tarmvæggen, med mindre tilstanden kan ses på overfladen. Dette kan en almindelig kikkertundersøgelse heller ikke.

Vi kan derfor anbefale at der foretages en almindelig ultralydsscanning af bughulen og tarmene, før vi vælger at lave en kapsel-endoskopi. På en almindelig ultralydsscanning kan man bl.a. se størrelsen på de lymfeknuder der ligger tæt på tarmen, ligesom man kan se om selve tarmvæggen er fortykket. Vores dyrlæge vil informere dig, hvis dette er et behov.

Ved brugen af kapsel-endoskopi kan man ikke tage en biopsi af tarmslimhinden. Dette kan vær et behov, hvis der f.eks. ses en tydelig knude eller forandring i tarmvæggen. De fleste tarmsygdomme kan dog afsløres uden at der tages en biopsi af tarmene, da det specialistteam der analyserer kapslens billeder har så stor viden om tarmproblemer, så sygdommens udtryk, samt fotografier af tarmen er nok, for at stille en diagnose, der kan arbejdes videre med.

Hvis der f.eks. ses en knude, kan kapsel-endoskopien fortælle hvor knuden er, hvorefter der kan planlægges et indgreb, hvor knuden kan fjernes.

 

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker du at bestille tid, så ring på 70 25 90 08 eller bestil online. Spørg efter Ann Sophie Skov. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.
Find os

Frederiksberg Dyreklinik & Spa
Nordre Fasanvej 74
2000 Frederiksberg
Tlf: 70 25 90 08
CVR nummer: 33167652

ÅBNINGSTIDER

Mandag, tirsdag og onsdag     8.00 – 20.00
Torsdag     8.00 – 17.00
Fredag     8.00 – 15.00

SKADESTUE EFTER AFTALE

BESØG OS

GRATIS Parkering foran klinikken*

METRO M1
METRO M2
METRO M3 Cityringen

BUS Nr. 30 – 73 – 74 – 4A

TAXA

* Husk at registrere din bil.