Korrekt fodring af din kanin

Korrekt fodring af din kanin – det vigtigste for et langt liv

Kaniner er højt specialiserede græselskere. Den bedste kost for kaniner er en basiskost, der på bedste måde efterligner kaninens naturlige føde. Da vilde kaniner har et højt specialiseret tarmsystem og næsten udelukkende lever af en græs-baseret kost, er det også den kost der holder din kanin sund. Man siger at kaninen har et artsspecifikt foderbehov, der kan forebygge fodringrelaterede sygdomme. Græs og/eller hø skal derfor udgøre hovedparten af kaninens kost, og være tilgængelig på alle tidspunkter af døgnet.

Hvis du supplerer med for meget tilskudsfoder, som f.eks. kaninpiller og grøntsager, vil kaninens kaloriebehov blive dækket på anden måde, hvorved kaninens vil æde mindre hø. Nedsat hø-indtag fører til problemer med overvægt, tandsygdomme, mavetarmsygdomme, kedsomhed, samt adfærdsproblemer. Hvis din kanin får en sund, artsspecifik kost, er det ikke nødvendigt at investere i vitamin-og mineral kosttilskud, ej hellere dyrehandlerens ”kanin-slik”, som lover ekstra vitaminer eller mineraler til din kanin.

Græs-baseret foder er det vigtigste

Kaninens basiskost bør bestå af kvalitetshø og græs. Denne sammensætning skal udgøre mere end 80% af kaninens daglige kalorieindtag. Dette svarer til at kaninen skal spise en mængde hø, der fylder det samme, eller mere, end sin egen kropsstørrelse. Høet skal være af god kvalitet og indbydende nok til at kaninen gider at spise det (f.eks. alpehø eller luksushø med blomster og urter). Kaniner har en utrolig god lugtesans, og vil automatisk fravælge hø af dårlig kvalitet. Hvis din kanin således ikke er særligt vild med hø, er det fordi det hø du køber, er af for dårlig kvalitet.

Hø er ikke bare vigtigt for tændernes slid, men indeholder også mange fibre, der er essentielle for mavetarmkanalens funktion. En kanin behøver 18-25% råfibre i sit foder, for at undgå foderrelaterede sygdomme. Hvis kaninen får foder der indeholder for få fibre, vil dette bl.a. føre til diarre, ligesom der vil være en forøget risiko for at kaninen danner hårboller, såkaldte trichobezoarer, der blokerer tarmkanalen.

Hø holder kaninens tænder sunde

Kaniners tænder gror hele livet, ca. 3mm pr. uge. Hø og græs indeholder såkaldte silicat phytolitter, som virker som sandpapir på kaninens tænder. Når kaninen tygger hø, bevæger den underkæben fra side til side, hvorved kaninens tænder slides på en fordelagtig måde. Så snart kaninen spiser andet, f.eks. grøntfoder, foderpiller eller frugt, vil dens tyggeteknik være anderledes, hvorved der næsten ikke sker slid på tænderne.


Sunde kanintænder

Forvoksede kanintænder

Manglende slid af tænderne vil føre til tandspidser, så kaninen tygger sig i tungen eller i kinden. I mere alvorlige tilfælde ser vi brovækst af tænderne, hvor kindtænderne i undermunden bliver så lange, at de vokser hen over tungen i en bro. Rødder fra forvoksede kindtænder vil vokse ned gennem underkæben, fordi der ikke er mere plads inde i munden. Forvoksede tænder kan også vise sig som tandbylder. I overmunden vil rødderne fra lange kindtænder vokse op mod øjet, hvorved øjet vil blive beskadiget. Dårlige tænder giver ofte øjenflåd eller øjenproblemer hos kaninen.
Hvis kaninens fortænder udsættes for manglende slid, kræver dette regelmæssig tandslibning. Det samme gælder, hvis kaninen er født med overbid, underbid eller skævt bid, så fortænderne ikke kan slides naturligt. I sådanne tilfælde kan vi træne kaninen til at få slebet sine fortænder uden brug af narkose. Proceduren kræver dog det rigtige tandudstyr, så dyrlægen kan slibe tænderne. Kaninens fortænder må aldrig klippes med en saks, da tænderne kan flække, hvorved der kan opstå en alvorlig tandrodsbetændelse og voldsomme smerter, med anoreksi til følge. På Frederiksberg Dyreklinik & Spa har vi det nyeste tandudstyr til kanin.

Kvalitetshø er alle pengene værd

Kontroller altid høets kvalitet ved at lugte til det: Det skal være rent, velduftende og ikke støve. Det må aldrig virke fugtigt eller lugte muggent, da der så kan være giftige svampesporer i høet, som kan forgifte din kanin eller give snigende eller akut nyresvigt. Vi ser ofte mavetarm-, lever- og nyre-problemer der kan tilskrives dårligt hø, ligesom vi ser parasit-smitte med pelsmider (Cheyletiella) fra dårligt hø, fordi smittede gårdkatte lægger sig i høet, inden landmanden pakker høet til salg.

Det kræver med andre ord et seriøst firma, hvis der skal fremstilles kvalitetshø, der har samme høje kvalitet året rundt, og vi anbefaler derfor at du vælger et anerkendt firma, når du vælger kaninens spisehø. Vi anbefaler at du vælger hø, der er vacumpakket af et anerkendt firma. Det hø der er løst pakket i store plastposer, og som du f.eks. finder i de Københavnske kiosker eller ved dyrehandlere, har en nedsat kvalitet, fordi kvaliteten, opbevaringen og hygiejnen har været utilstrækkelig. Her ved du ikke hvor meget hø du betaler for (det er svært at regne kg om til volumen), ligesom du ikke ved hvor høet stammer fra, og om det har været opbevaret korrekt.

Græs er ikke bare græs

Græs skal altid håndplukkes – alternativt skal din kanin skal have lov til at græsse en lille smule, hver dag. Vær dog opmærksom på at friskt forårsgræs kan give din kanin livstruende trommesyge, hvis du tilbyder det i større mængder. Dette fordi det friske forårsgræs har en helt anden næringsmæssig sammensætning, end sommergræsset. Det er altså meget forkert at sætte kaninen ud på en grøn og saftig græsplæne, så snart de første forårsstråler rammer græsplænen – du kan da ende med at få en meget syg kanin.

Du må aldrig bruge græs fra en plæneklipper. Knusning, varme og fugt i græsset, får græsset til at gære, hvilket kan føre til livstruende trommesyge. Du må heller ikke bruge plukket græs eller grønt, der har ligget mere end 6-12 timer, da der her sker gæring, der leder til trommesyge.

Da kaniner ikke kan kaste op og rent anatomisk har en relativt lille mavesæk, er trommesyge en alvorlig tilstand, der kan tage livet af din kanin. Den opsvulmede mavesæk og tarme udgør et massivt pres på kaninens indre organer, hvilket er så smertefuldt for kaninen, at den kan dø af smerteshock og kredsløbssvigt.

Hvilket grøntfoder må jeg give?

Du må fodre med grøntfoder én gang dagligt, svarende til én håndfuld pr. kanin. Brug altid usprøjtet eller økologisk grøntfoder, såfremt dette er muligt. Dette er en liste over sikkert grøntfoder, som vi anbefaler til din kanin. Være dog opmærksom på, at selvom foderet er sundt og sikkert at fodre til din kanin, er der visse typer grøntfoder der ikke skal fodres i for store mængder. Vi anbefaler altid at du skaber en naturlig variation i kaninens foder:

Krydderurter Ved overfodring
Basilikum
Bredbladet persille Indeholder store mængder C-vitamin, men også oxalsyre, der kan binde sig til kalk
Karse
Koriander
Kruspersille Indeholder store mængder C-vitamin, men også oxalsyre, der kan binde sig til kalk
Mynte
Grønt Ved overfodring
Brombær Har et højt sukkerindhold, der kan give tarmproblemer
Brøndkarse
Gulerødder Har et relativt højt sukkerindhold, der kan give tarmproblemer
Gulerods toppe
Mælkebøtter For mange mælkebøtter kan virke afførende
Lucerne (alfalfa) Indeholder store mængder kalk, hvorfor det ikke bør fodres i store mængder. Kan være fordelagtigt, som supplement ved drægtighed og vækst.
Rucola salat Rucola salat Indeholder en del nitrit, hvorfor det ikke bør fodres i store mængder af gangen

Køb det foder som din kanin ville have valgt

Der findes mange lister på nettet, der hver især giver deres bud på sikkert grøntfoder og frugt til kaniner. Vi vil dog råde til mådehold, idet det slet ikke er naturligt for en kanin at vælge så mange forskellige typer foder i naturen. I naturen vil en kanin, der smager på alt hvad den kommer i nærheden af, blive forgiftet og dø. Din kanin ville f.eks. aldrig have smagt en banan, hvis du ikke lige havde købt den i et supermarkedet. Hold dig i stedet til få, men gode grøntprodukter, som din kanin har glæde af. I sidste ende er det vigtigste at din kanin får noget godt spisehø og vi anbefaler derfor at du fokuserer på at finde lækkert kvalitetshø, i stedet for at købe kaninslik, diverse frugt og grønt, samt kosttilskud.

På Frederiksberg Dyreklinik & Spa anbefaler vi generelt, at der primært suppleres med krydderurter fra ovenstående liste, da disse giver kaninen megen smag og afveksling, uden at gå på kompromis med kaninens sundhed.

Problemer med grøntfoder

Der findes en del grøntfoder fra kål-familien (f.eks. kål, blomkål og brocolli), der har en såkaldt goitrogen effekt, hvis det fodres i for store mængder. Dette grøntfoder indeholder stoffer, der har en let hæmmende virkning på skjoldbruskkirtlens funktion, hvorved de kan fremme udviklingen af struma hos kanin. Dette grøntfoder kan ligeledes give forøget dannelse af tarmgasser, hvorfor det under alle omstændigheder ikke bør fodres i store mængder.

Der findes ligeledes en del grøntfoder, der indeholder forholdsvist meget oxalsyre. Oxalsyre kan binde sig til kalk i kroppen og herved danne calciumoxalat (et uopløselig salt), som kan udfældes som calciumoxalat urinsten. Persille indeholder mere oxalsyre end andet grøntfoder og må derfor heller ikke overfodres. Spinat indeholder mere oxalsyre, men også mere kalk end mange andre typer grøntfoder, hvorfor vi har fjernet dette fra vores liste.

Frugt

Du bør kun fodre minimale mængder frugt til din kanin – eller endnu bedre – undgå frugt i det hele taget. Frugt indeholder store mængder naturligt frugtsukker, som kan ødelægge kaninens tarmflora, dvs. den sunde bakterielle ligevægt. Du kan godt give 1 tske frugt pr. kg kropsvægt 1-2 gange om ugen, dog ikke mere. Husk at tage evt. kerner ud af frugten, da visse kerner også kan indeholde giftstoffer, som kaninen ikke kan tåle.

Eksempler på frugt kan være: Ananas (uden skræl), Appelsin (uden skræl), Banan, Blomme, Blåbær, Fersken, Hindbær, Jordbær, Kiwifrugt, Melon, Pære og Æbler.

Foderpiller

Brug aldrig blandet foder til din kanin, da kaninen så sorterer i sit foder, hvorved den typisk vil æde de fede dele først. Hvis du herefter smider foderresterne ud, vil kaninen blive fejlfodret. Vi anbefaler altid pressede foderpiller fra et anerkendt firma, idet hver pille indeholder al den næring kaniner har brug for.

Du må højst give 25g foderpiller pr. kg kropsvægt pr. dag, hvilket svarer til en 1 spske foderpiller pr. dag for dværgkaniner og mellemstore kanin racer. Hvis din kanin vejer mere end 3.5kg, skal du give 2 spske foderpiller pr. dag. Hvis din kanin er kastreret, steriliseret eller får begrænset motion, skal du give mindre mængde foderpiller end beskrevet ovenfor.

Fodring af kaninunger under 4 mdr alderen

Kaninunger bør være mindst 5 uger, gerne 7-8 uger, inden de tages fra moderen og deres kuldsøskende. Kaninunger, under 4 mdr alderen, har endnu ikke udviklet en stabil tarmflora i blindtarmen og tyktarmen. Det tager tid, før en kaninunge har en stabil tarmflora, fordi kaninens tarmsystem først er færdigudviklet i 6 mdr alderen. Kaninunger bør derfor først introduceres til grøntfoder og frugt, når de er mere end 6 mdr gamle. Der må kun introduceres en ny grøntfodertype om ugen, dette for at undgå mavetarmproblemer.

Vand

Kaniner drikker meget vand og skal altid have tilgang til rent vand. Vandet må ikke være for koldt, men skal have stuetemperatur. En kanin drikker 50-150ml vand pr. kg kropsvægt pr. dag. Det er derfor vigtigt at du køber en drikkedunk, der kan rumme mindst 600ml, så du typisk skal skifte vandet én gang dagligt, hvis du har én kanin. Drikkedunken bør vaskes én gang ugentligt med en flaskerenser, da der ellers vil dannes urenheder i flasken. De fleste drikkedunke er lavet af plastik der smelter, hvis du prøver på at skolde flasken.

Saltsten

Saltsten frarådes til alle kaniner! Dyrehandlere sælger de såkaldte saltsten eller mineralsten, fordi de fejlagtigt forklarer, at din kanin har brug for en saltsten, for at slibe sine tænder. Dette passer ikke, da det er kaninens natur at slide sine tænder, ved at spise godt hø. Saltsten indeholder alt for mange mineraler, som langsomt vil udfælde sig i kaninens urin, hvorved din kanin vil få et problem med urinvejssten.

Afføring

Kaniner er såkaldte ”pesudo-drøvtyggere” eller ”falske drøvtyggere” – kaninen tygger ikke drøv, men lader foderet passere gennem fordøjelsessystemet to gange. Kaniner æder mest i de sene aftentimer, i nattetimerne og i de tidlige morgentimer.

Efter første foder-passage ses blød, delvist fordøjet, slimdækket, næringsrig afføring, som kaninen slikker i sig, direkte fra endetarmen. Denne type aførring ses ofte i de tidlige morgentimer og ses 3-8 timer efter at foderet er blevet indtaget. Denne form for afføring kaldes ”natafføring” eller ”caecotrofe”. Det er meget vigtigt at kaninen får lov til at æde denne afføring, og du bør derfor undgå at skifte kaninens bur i de tidlige morgentimer, da det eller kan ende med at du fjerner kaninens natafføring. Kaninens natafføring må ikke forveksles med diarre.

På Frederiksberg Dyreklinik & Spa ser vi ofte kaniner, der er så overvægtige at de ikke kan nå om til deres endetarmsåbning, for at æde deres natafføring, dette gør kaninerne syge og starter en ond spiral af alvorlige mave-tarmproblemer hos kaninen. Vi ser selvsamme problemer, hvis kaninen har smerter, f.eks. i ryg eller bagpart. Kontroller derfor altid, at din kanin er pæn og ren bagtil, da den ellers bør tilses af en dyrlæge.

Efter anden foder-passage ses de velkendte hårde sorte afføringskugler, der er på størrelse med ærter. Disse ses ca. 6 timer efter indtagelsen af natafføringen. I mellemliggende periode er alle næringsstoffer udvundet fra nat-afføringen via en process der kaldes fermentering. Under fermenteringen udvindes mange nye næringsstoffer, bl.a. vitamin B, vitamin K, fede syrer og aminosyrer.

Din kanin skal være ren bagtil

Din kanin må aldrig være beskidt eller våd bagtil, dvs. i området omkring endetarmsåbningen og urinvejene. Kaniner er meget renlige dyr, og hvis kaninen ikke kan holde sig ren, så ligger der altid et sygdomsrelateret problem til grund for dette. Det er ikke naturligt for en kanin at vise sygdom, da kaniner er byttedyr. Det er derfor vigtigt at du holder øje med din kanin og kontakter os, så snart du har mistanke om et sygdomsmæssigt problem hos din kanin. Når din kanin viser tydelige tegn på sygdom, er sygdommen ofte så fremskreden at sygdommen har fået en meget alvorlig karakter. Det er meget almindeligt at kaniner udvikler mavetarmproblemer i forbindelse med anden sygdom, idet syge kaniner ofte får anoreksi. Kaninen står da med 2 alvorlige sygdomme, som begge skal behandles.

Hos udendørs kaniner, kan enhver ophobning af urin og ekskrementer omkring din kanins endetarm og urinveje, tiltrække spyfluer, der gerne lægger æg, hvor der er fugtigt og hvor slimhinder og hudbarriere er ødelagt. Efter kort tid udklækkes spyfluens maddiker, der graver sig ind i kaninens hud og muskler. Hvis sådan en tilstand opstår, skal du straks kontakte vores dyrlæge eller en vagthavende dyrlæge, da tilstanden ellers kan ende dødeligt. Ingen kan en sådan sygdom især forebygges, ved at give din kanin det korrekte foder.

Nedsat appetit og vægttab er alvorlige tegn på sygdom

Nedsat appetit kan have forskellige årsager, f.eks. smerte, tandproblemer eller frygt og stress (f.eks. møde med naboens kat eller en ræv i nærområdet). Hvis en kanin stopper med at spise, vil dens tarmbevægelser gå i stå. En slap og inaktiv tarm er en livstruende tilstand for en kanin, idet tilstanden vil fremme risikoen for ødelæggelse af den naturlige tarmflora og opvækst af sygdomsfremkaldende tarmbakterier i tyktarmen. Disse bakterier kan ultimativt vandre ud i blodbanen og give kaninen en livstruende blodforgiftning.

Du skal kontakte vores klinik, hvis du bemærker adfærdsændringer, nedsat appetit eller faste i mere end 12 timer. En sundhedsundersøgelse på Frederiksberg Dyreklinik & Spa indeholder altid en vægtkontrolmed BCS (Body Condition Score) og en komplet tandundersøgelse. På den måde kommer vi hele vejen rundt om din kanins sundhed i forhold til dens fodring og tænders sundhed.

Vi tager kaninsygdomme seriøst, undersøger gerne din kanin og rådgiver til et sundt liv – Ring gerne på 70 25 90 08, hvis du har spørgsmål.

Find os

Frederiksberg Dyreklinik & Spa
Nordre Fasanvej 74
2000 Frederiksberg
Tlf: 70 25 90 08
CVR nummer: 33167652

ÅBNINGSTIDER

Mandag – torsdag     8.00 – 19.00
Fredag     8.00 – 16.00

SKADESTUE EFTER AFTALE

BESØG OS

2 timers GRATIS parkering foran klinikken*

METRO M1
METRO M2
METRO M3 Cityringen

BUS Nr. 30 – 73 – 74 – 4A

TAXA

* Husk at registrere din bil i en parkerings-app