Ultralydsscanning og Røntgenundersøgelse

Ultralydsscan af hundefoster
Dag 20
Ultralydsscan af hundefoster
Dag 28
Ultralydsscan af hundefoster
Dag 37

Hvad er ultralydsscanning?
På Frederiksberg Dyreklinik & Spa rekvirerer vi en af danmarks bedste scannings-eksperter, når der er brug for at få dit kæledyr ultralydsscannet. Ved en ultralydsscanning, bruger dyrlægen lydbølger (ultralyd) til at genskabe et billede af dit kæledyres indre bløddelsorganer. Ultralydsscanning er en smertefri og fuldstændig ufarlig undersøgelse, som vi bruger, hvis der er mistanke om skjult sygdom, f.eks. hjertesygdomme, livmoderbetændelse, urinvejssten, samt ved mistanke om kræft eller anden sygdom i de indre organer. Vi bruger også scanning i forbindelse med drægtighed, så ejeren ved at dyrets er drægtigt.

Ved langt de fleste ultralydsundersøgelser, skal dit kæledyr ikke være bedøvet. Du kan være med under hele undersøgelsen og stille de spørgsmål du har. En ultralydsundersøgelse med diagnose og rådgivende dialog tager typisk 1 time, du skal derfor bestille tid, så vi har reserveret den tid I behøver. Hvis dit kæledyr skal ultralydsscannes og have taget vævsbiopsier i forbindelse med scanningen, vil ultralydsundersøgelsen typisk tage lidt længere tid, ligesom dit kæledyr skal have noget afslappende og smertestillende medicin før indgrebet.

Den måde, hvorpå ultralydsscanningen udføres, afhænger af formålet med undersøgelsen. Ved undersøgelse af hjertet bliver du bedt om at lægge dit kæledyr på siden, på et blødt undersøgelsesleje. Den bedste forbindelse mellem scannerhovedet og dit kæledyr sikres ved, at pelsen bliver barberet over det område der skal scannes, hvorefter der fordeles en gel på huden. Du kan følge hele scaningen på en skærm, der står lige ved undersøgelseslejet – her vil dyrlægen fortælle dig, hvad man kan se på skærmen.

Hvor hurtigt får jeg svar på undersøgelsen?
Ultralydsscanningen foregår på Frederiksberg Dyreklinik & Spa. Vores dyrlæge vil reservere tid i samråd med dig, og vil bestille en tid, der passer dig og dit kæledyr. På den måde vil dit kæledyr, få den bedste og mest stressfri oplevelse. Ultralydsbillederne vil straks blive vurderet af en scanningsspecialist her på klinikken, hvor de diskuteres, og der skrives en ultralydsbeskrivelse.

Hvad er røntgenundersøgelse?
Ved en røntgenundersøgelse, bruger dyrlægen røntgenstråler til at genskabe et billede af kæledyrets indre knogler, led eller bløddels organer. En røntgenundersøgelse har den fordel, at røntgenstråler er rigtigt god til at genskabe et billede af kroppens hårde væv, f.eks. led, tænder og knogler, hvorimod vi ofte anbefaler en ultralydsscanning, hvis vi har mistanke til problemer i kroppens bløddelsorganer.

En røntgenundersøgelse er en smertefri undersøgelse, som vi bruger, hvis der er mistanke om skjult sygdom, f.eks. rygsygdom, hofteledssygdom eller anden knogle- og  ledsygdom. En røntgenundersøgelse er også rigtigt god, hvis man ønsker at påvise urinvejssten eller fremmedlegemer i mavetramkanalen. Da røntgenstråler kan være farlige for drægtige dyrs fostre, anbefaler vi kun røntgen af drægtige dyr, hvis vi ikke har andre alternativer. Hvis der er behov for at undersøge hulrum eller væskefyldte strukturer, er der mulighed for at anvende kontrastmidler, der er synlige på røntgenbilledet – vi bruger f.eks. ufarligt drikkekontrast til undersøgelse af spiserør, mavesæk og tarme, mens vi bruger andre teknikker til undersøgelse af f.eks. urinveje og nyrer.

I dag er de gammeldags røntgenmaskiner erstattet af moderne digitale røntgenmaskiner, der giver et bedre og mere skarpt billede af kæledyrets indre. Digitale røntgenapparater er således designet til at tage billeder af meget høj kvalitet ved brug af meget lave stråledoser.

Den måde, hvorpå røntgenundersøgelsen udføres, afhænger af formålet med undersøgelsen. Ved en røntgenundersøgelse bliver dit kæledyr lagt på et blødt undersøgelsesleje og dir kæledyr bliver bedt om at ligge helt stille, fordi enhver bevægelse optagelserne vil sløre billedet og forringe røntgenbilledets kvalitet, så det bliver uskarpt, så det ikke kan tydes. Det er derfor vigtigt at dit kæledyr er venligtsindet og lader sig håndtere af fremmede mennesker. Hvis dit kæledyr ligger for uroligt, kan det blive nødvendigt at give det lidt beroligende medicin. Det er derfor vigtigt at du informerer os om dit kæledyrs personlighed, så vi i samråd kan beslutte at give dit kæledyr lidt beroligende medicin én times tid før røntgenoptagelserne. På den måde kan vi give dit kæledyr den bedste og mest stressfri oplevelse og I kan få de bedste røntgenbilleder, af bedst kvalitet.

Da alle røntgenbilleder skal tages fra forskellige vinkler, for at belyse den pågældende problemstilling så godt som muligt, vil mange kæledyr først skulle ligge på både ryggen, hvorefter de lægges siden. Det betyder at dyrlægen som minimum skal tage 2 fotos af dit kæledyr, for hvert område der skal undersøges. En rygundersøgelse kræver derfor f.eks. 6-8 røntgenfotos, da hele rygsøjlen ellers ikke kan vises korrekt på ét røntgenfoto.

Hvor hurtigt får jeg svar på undersøgelsen?
Røntgenundersøgelsen foregår på en dyrlægespecialist røntgenklinik, der ligger 5 minutter fra Frederikberg Dyreklinik & Spa. Vores dyrlæge vil reservere tid i samråd med dig, og vil bestille en tid, der passer dig og dit kæledyr. På den måde vil dit kæledyr, få den bedste og mest stressfri oplevelse. Hvis problemstillingen haster, vil I straks blive henvist og røntgenbillederne vil straks blive vurderet af vores egen dyrlæge på klinikken. Hvis det ikke drejer sig om en hastesag, vil røntgenbillederne først blive gennemgået af en røntgenspecialist, hvor de diskuteres, og der skrives en røntgenbeskrivelse, som vil være os i hænde indenfor 24-48 timer.

Vi laver også mange andre typer behandlinger – Ring gerne på 70 25 90 08, hvis du har spørgsmål.

Find os

Frederiksberg Dyreklinik & Spa
Nordre Fasanvej 74
2000 Frederiksberg
Tlf: 70 25 90 08
CVR nummer: 33167652

ÅBNINGSTIDER

Mandag – torsdag     8.00 – 19.00
Fredag     8.00 – 16.00

SKADESTUE EFTER AFTALE

BESØG OS

2 timers GRATIS parkering foran klinikken*

METRO M1
METRO M2
METRO M3 Cityringen

BUS Nr. 30 – 73 – 74 – 4A

TAXA

* Husk at registrere din bil i en parkerings-app