Surt opstød hos fladsnudede hunderacer

Surt opstød hos fladsnudede hunderacer

Mange ejere kender refluks som en slags surt opstød, eller ser refluks som opstød af en slimlignende klat. Man bruger betegnelsen reflukssygdom, når refluks giver daglige og vedvarende gener for en hund. Refluks er en sygdom, hvor det vigtigste symptom er halsbrand og hvor de sure opstød og de sviende eller brændende smerter opadtil i maven giver hunden gener.

Refluks hos hund har mange navne:

 • Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)
 • Refluks.
 • Gastroøseofageal reflukssygdom.
 • Syregener.
 • Refluksproblemer.
 • Reflukssygdom.
 • Gastroøseofageal refluks.
 • Halsbrand.

Gastro-oesofageal refluks hos hund (GERD) er et ufrivillig/spontant tilbageløb af mavesækkens indhold til spiserøret. Når man taler om refluks, er det vigtigt at der skelnes mellem almindeligt opkast eller kraftig hoste, der ender med opkast – og en reel refluks, dvs. et passivt tilbageløb af maveindhold. Opkast kræver at mellemgulv og mavesæk aktivt trækker sig sammen. Refluks er en mere passiv process.

Refluks kan skyldes mange ting, og en hund kan have flere problemer på én gang:

 • Slaphed af den nedre lukkemuskel i spiserøret (LES). Denne lukkemuskel lukker mellem mavesæk og spiserør og skal normalt hindre maveindholdet i at flyde tilbage i spiserøret.
 • Forsnævret pylerus. Pylerus er den lille lukkemuskel mellem mavesækken og tolvfingertarmen. Hvis denne er for snæver, kan der opstå meget pres på mavesækken, så indholdet skvulper op i spiserøret.
 • Udspiling af mavesækken sfa. store måltider, der kan lede til periodevis afslapning af den nedre lukkemuskel i spiserøret.
 • Problemer efter stort vandindtag pga. overfyldning af mavesækken.
 • Akut ophidselse. Unormalt tryk og påvirkning af spiserør og mavesæk kan også ske ved akut ophidselse, f.eks. gøen eller træk i et halsbånd. Hvis hunden løber vildt og leger, kan der også opstå refluks.
 • Kronisk irriteret mavesæk sfa. f.eks. foderintolerance eller foderallergi.
 • Hvis en hund er overvægtig, kan dette lede til forøget tendens for refluks.
 • Hos brachyphale hunde (fladsnudede hunderacer), såsom mops, fransk bulldog og engelsk bulldog, kan der ses hel eller delvis lammelse af strubehovedet, såkaldt larynxparalyse. Nyeste undersøgelser* viser at det er 53% af alle brachycephale racer, der har let eller mere alvorlig lammelse af strubehovedet. Tilstanden kan forværres med årene. En larynxparalyse gør det sværere at trække vejret, fordi luften har svært ved at passere den lille plads der er omkring strubehovedet. Hvis en hund har en hel eller delvis larynxparalyse, bruger hunden mellemgulvets muskler til at trække vejret, hvilket vil presse mavesækken op mod mellemgulvet. Dette kan give daglig refluks.
 • Hos brachyphale hunde (fladsnudede hunderacer), såsom mops, fransk bulldog og engelsk bulldog, kan der ses problemer med at trække vejret. Nyeste undersøgelser* viser at det er 46% af alle brachycephale racer har forsnævrede næsebor og at 100% har en for lang blød gane. Hvis en hund har lukkede næsebor eller en for lang blød gane, bruger hunden mellemgulvets muskler til at trække vejret, hvilket vil presse mavesækken op mod mellemgulvet, hvilket også kan give daglig refluks. I nogle tilfælde kan vejrtrækningen blive så voldsom, så mavesækken glider ind igennem mennelgulvet og helt ind i brysthulen. Dette kaldes et “glidende mellemgulvsbrok”, hvilket også vil give kroniske gener.

For at være bedst forberedt på jeres første besøg på vores klinik, vil det være en god ide at filme din hund, når den har refluks. Vi anbefaler også at du registrerer din hunds refluks i forhold til: type foder og godbidder der tilbydes, tidspunkterne for fodring, portionernes størrelse, foderets størrelse, samt tidspunkter for gåture og vild leg. Det er også vigtigt at notere om din hund drikker store mængder vand efter sin refluks. Omvendt er det også vigtigt at notere om store mængder vand kan give din hund refluks. Noter ligeledes hvis der ses refluks efter episoder med stress, som f.eks. voldsom gøen af anden hund.

Hvis vi skal finde ud af hvorfor din hund har refluks, er det vigtigt at du får en omfattende samtale med vores dyrlæge. Her skal din hund bl.a. gennemgå en basis undersøgelse og du vil blive vejledt i videre registrering af din hund i hjemmet.

I de fleste tilfælde vil en god og grundig samtale og en objektiv undersøgelse i klinikken give mulighed for at starte en medicinsk behandling op. Da alle hunde er forskellige, kan det dog være at der skal afprøves flere tiltag, før den bedste løsning findes. For at få viden om hvordan foderet passerer ned gennem mavetarm-kanalen, kan det anbefales at få lavet en såkaldt kontrast røntgenundersøgelse eller en kikkertundersøgelse af spiserøret og mavesækken.

Læs mere: Test: Har din hund vejrtrækningproblemer?
Læs mere: Sikker bedøvelse af dit kæledyr
Læs mere: Priser på operationer af brachycephale hunde / Fladsnudede hunde

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker du at bestille tid til en GRATIS næsebors-screening, så ring på 70 25 90 08 eller bestil online. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.

*Companion Anim Med. 2013 Aug: 28(3). p. 91-96. Meola. Brachycephalic airway syndrome.

Find os

Frederiksberg Dyreklinik & Spa
Nordre Fasanvej 74
2000 Frederiksberg
Tlf: 70 25 90 08

 Åbningstider

Mandag 8.00 – 18.00
Tirsdag – Torsdag 8.00 – 17.00
Fredag 8.00 – 15.00

AKUTTIDER EFTER AFTALE

CVR nummer: 33167652

BESØG OS

GRATIS Parkering foran klinikken*

METRO M1
METRO M2
METRO M3 Cityringen

BUS Nr. 30 – 73 – 74 – 4A

TAXA

* Husk at registrere din bil.